mardi 3 août 2010

Rosa Puente et Mária Hegedűs - Exposition Ráday Képesház à Budapest du 9 au 21 août 2010


Rosa Puente
Képzőművész, elsősorban szobrász, a Grenada közelében fekvő Güejar Sierra-ban született. Nyolcévesen a családjával Barcelonában telepedtek le. Miután férjhez ment, Párizs környékére
költözött. Eklektikus, a legkülönfélébb anyagokkal dolgozik: gipsz, agyag és még szokatlanabb anyagokkal is, mint pl. állati csontokkal. Rosa Puente fest is, elsősorban kínai tust használ különböző felületeken. Tanulmányait autodidaktaként kezdte, azután dolgozott Claude Abeille és Robert Nogués műtermeiben. Robert Couturier-vel való találkozása meghatározó volt abban, hogy folytassa a szobrászatot. A „Fűző” című kiállítás a nők létfeltételeiről való elmélkedés eredménye. A vallási szabályok, társadalmi konvenciók közé szorított, a szellemi tápláléktól megfosztott nők, asszonyok között megélt gyermekkor mélyen beléivódott Rosába, nagyon korán megtanulta, hogy lázadjon a nők sorsa ellen. Lázadjon a gondolatszabadságért, olyan életet követeljen a nők számára, ami nem merül ki az anyaságban. Rosa munkáiban arra törekszik, hogy a test által elszenvedett sérülések által megmutassa a lélek szenvedéseit, és arra késztet, hogy be- Fűző és Mátka legondoljunk abba a feneketlen mélységbe, amiben ezek az elnyomott nők élnek. A művész élete szemünk láttára azonosul apránként a műveivel: „átalakítom, művészivé teszem azt, amit átéltem, ami engem alakított – mondja –, még akkor is, ha nagyon fájdalmas, traumatikus”. Így érzéki apoteózisban szabadul meg szorító fűzőitől.

Hegedűs Mária
Hegedűs Mária 2008-ban ismerkedett meg Palaiseau-ban (Párizs) azzal a művészeti társasággal, amelynek Rosa Puente is tagja. Az a tény, hogy mindketten női alkotók önmagában nem indokol alkotómódszeri rezonanciákat. Amikor ezt a rezonanciát kölcsönösen fölfedezték munkáikban Mária Rosa kezdeményezésére elkészített egy fél női és fél férfi gipsz-mellkast, amelyet mátkának nevezett el. Hegedűs Mária ebből alkotta meg 2009-ben Mátka című vizuális költemény-sorozatát. A mátkaság férfi és nő olyan viszonya, amely végtelen közelítés és távolodás folyamata: a költemények ennek dokumentumszerű fölmutatásai. Rosa Puente Fűzőinek és Hegedűs Mária Mátkáinak közös tematikája a nő sorsa, – amely egyben a férfi sorsa, vagyis az ember sorsa.

Exposition Ráday Képesház (Budapest, Ráday utca 27.)

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.