lundi 2 janvier 2006

Conférence de presse de Derdák András nouveau directeur de l'Institut hongrois de Paris

Voici le texte de la conférence de presse de András Derdák qui a pris son poste de directeur de l'Institut hongrois de Paris le 1er janvier 2006. Beaucoup de projets innovants et d'envergure en perspective. Peut-être bientôt une traduction française.

HÁTTÉRANYAG

A Párizsi Magyar Intézet új igazgatójaként az alábbi konkrét elképzeléseimet kívánom 2006. január elsejétől megvalósítani Franciaországban.

1.) Felbővítem a könyvtárat médiatárrá, magán és állami cégek bevonásával (együttműködések beindítása a Kaláka Kft-vel, a BMC-vel, a Hagyományok Házával, a Bahia Kiadóval, a C3 Médiaművészeti Alapítvánnyal, speciális megállapodások a Hungarotonnal, a Fonóval, a Millenárissal). Az Odeon közreműködésével 4 sarokra az Odeon-tól videotékát nyitok már januárban, melyben régebbi és kortárs magyar filmeket lehet kölcsönözni, könyvtári körülmények között.
2.) Az IHM bevonásával a NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum), az NDA (Nemzeti Digitális Archívum) és az NIFF (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program), valamint a Le Réseau National de télécommunications pour la Technologie l'Enseignement et la Recherche - http://www.renater.fr/ eddig zárt tudományos hálózatához is kapcsolódni fog az Intézet. A könyvtárban tavasszal elhelyezendő multimédiás számítógépek segítségével létrejövő munka állomások a nyelvtanulók és a kutatók számára másutt hozzáférhetetlen segítséget jelent majd.
- Vizi E. Szilveszternek, az MTA elnökének felkérésére francia főelőadót szervezek az idén is nagy nemzetközi érdeklődésre számot tartó World Science Forumra, amelynek várhatóan negyedszerre is Magyarország ad otthont.
- Stratégiai együttműködést alakítok ki az Operaházzal, a Műcsarnokkal és az országos könyvtárakkal. Folytatni és viszonozni szeretném azokat a partneri kapcsolatokat, melynek első lépcsőjét a „MagyArt” évad, majd az azt követő hangsúlyos hazai francia kulturális jelenlét korábban már megalapozott.
- Segítem a magyar képviselet munkáját a szakvásárokon is. A rendelkezésemre álló diplomáciai eszközökkel erősítem a Pankkk kezdeményezésére szeptemberben elindult Magyar Zenei Exportiroda (http://www.mxh.hu/) cannes-i MIDEM jelenlétét csakúgy, mint a koprodukciós filmkészítés lehetőségeit megsokszorozó európai filmfesztivál (http://www.festival-cannes.com/) magyar pavilonját.
- Mindent meg kívánok tenni azért, hogy az Oktatási Minisztériummal közösen a jövőben is finanszírozni tudjuk a Collegium Hungaricumban évente ösztöndíjjal fogadható egyetemistákat. Az ELTE Egyetemközi Francia Központjának (CIEF) segítségével a kint tanuló állami ösztöndíjasok nem csak munkájukhoz használhatják a PMI épületét, de előadásokon is beszámolhatnak eredményeikről.
- Az eddigieknél sokkal szorosabb együttműködést kezdeményeztem a brüsszeli és a londoni intézettel, 2006. március 15-én már közös programunk lesz. A Kozma&dorka (http://www.raypainting.com/) szerzőpáros segítségével például esténként fényfestéssel varázsoljuk el az épület homlokzatát. Az egy hetes vetítéssorozat után új, állandó külső világítást kap az épület.
- Március folyamán – szintén pályázati felhívás formájában – keressük meg azt az építészt, aki a legjobb tanulmánytervet készíti majd el az épület rekonstrukciójához. Az átépítés egyik feladata az, hogy az erősen felújításra szoruló belső terek új, dinamikusabb és világosabb képet kapjanak.
Az NKÖM minisztere tárgyalásokat kezdeményezett a külügyminiszterrel annak érdekében, hogy a párizsi Főkonzulátus végre méltó, az ügyfélforgalom számára a schengeni (?) követelmények bevezetése után is megfelelő elhelyezést nyerjen. Az így felszabaduló terület birtokba vétele után itt tervezem kialakítani a fellépő művészek számára méltó körülményeket biztosító vendégszobákat.
- Szoros együttműködésre készülök a budapesti Francia Intézettel is. Áprilisra virtuális ablakot nyitunk a két város között, az Internet technológiáját és a kortárs médiaművészetet híva segítségül. A „see-through” (http://seethrough.c3.hu/) felállítása lehetővé teszi a két társintézmény látogatói számára, hogy élőben kommunikálhassanak egymással, akárha csak egy ablak két oldalán volnának.
- A „nyitott-ház” koncepció jegyében tervezem, hogy ősztől éttermet nyitok az intézetben. Az üzemeltetőt pályázat útján választjuk majd ki. A vendéglátás segít abban, hogy a látogatók számára a rendezvényeken kívüli időben is vonzó célponttá tegyem a kívülről gyönyörű épületet. Az elegáns magyar konyhára és hazánk páratlan borkincsére egyaránt építő kínálat természetesen kiegészül a magyar napi- és hetilapok olvasására alkalmas könyvtár-kávézóval, mely nem csupán nálunk, de Franciaországban is egyre népszerűbb (http://www.cafe-lecture.org/) közösségi időtöltési szokás.
- A Pesti Est közreműködésével nyár elején csere-különszámot tervezek megjelentetni. Míg a Pesti Est által ajánlható nyári magyar programok Párizsban, addig az újság ottani megfelelője nálunk, Budapesten jelenik majd meg, egy időben, széleskörű kulturális ajánlatokkal. A fesztiválturizmus egyre jelentősebb idegenforgalmi ágazat, elég, ha csupán a Szigetre vagy Kapolcsra látogató külföldiek számának növekedésére vetünk egy pillantást, így nem csoda, ha az újság finanszírozásába magáncégeket tervezünk bevonni.
- Kezdeményező szerepet vállalok fel annak érdekében, hogy a Külföldi Magyar Intézetek honlapja továbbra is egységes, ám a helyi sajátosságokra reagáló, azokat képileg is megjeleníteni képes, dinamikus Web-oldallá fejlődhessen.
- Szeptemberben, már megújult arculattal jelenik majd meg az Intézet őszi-téli műsorfüzete, melyben a jelenlegi programoknál hangsúlyosabb helyet kapnak a kortárs művészetek.

Mint a Magyar Köztársaság Kulturális Tanácsosa, katalizátorként kívánok működni a hazai és kinti szervezetek, társulatok, kiadók és fesztiválok között. Segíteni fogok, hogy a kulturális élet szereplőinek könnyebb legyen megtalálni a megfelelő partnert annak érdekében, hogy a művészet és annak művelői és fogyasztói minél több utat találhassanak egymáshoz. Az országkép tartalmi és formai megújulása nem csupán vonzóbbá, de versenyképesebbé is teheti Magyarországot – ez pedig segít megerősíteni helyünket az Európai Unióban.

ÚJ SZEMLÉLET A KULTURÁLIS POLITIKÁBAN sajtóbeszélgetés.
Budapest, 2005. december 30.
Helyszín: Műcsarnok (Budapest, XIV. ker. Hősök tere)
Derdák András

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.