dimanche 14 janvier 2007

Nyílt levél Budapest főpolgármestere, főpolgármester helyettese, frakcióvezetői, bizottsági elnökei, városarculati tanácsosa és mb. főépítésze részére

Az ÓVÁS! Egyesület ezúton kezdeményezi, hogy a Fővárosi Önkormányzat közgyűlése az építési törvény alapján haladéktalanul rendeljen el változtatási tilalmat a VI. és a VII. kerületben fekvő történelmi zsidó negyed teljes területére, azaz a Károly körút – Andrássy út – Teréz-, illetve Erzsébet körút – és a Rákóczi út által határolt városrészre.

A változtatási tilalom időtartamának elegendőnek kell lennie a városnegyed átfogó – építészeti, kulturális, szociális, környezetvédelmi – felújítási tervének kidolgozására. Az átfogó rehabilitációs terv kidolgozását azonnal meg kell kezdeni, és a munkába az érintett önkormányzatok, a KÖH, az MKM , és a közreműködni kívánó civil szervezetek mellett azokat a külföldi szakértőket is be kell vonni, akik már hozzájárultak egy méltó, a szükséges együttműködés esetén pénzügyileg is megvalósítható koncepció kidolgozásának megkezdéséhez – pl. az EUROPAN pályázat nyertesét, valamint a Lisszabonnal ill. Amszterdammal kötött fővárosi keretmegállapodásokon belül a közös rehabilitációs tevékenységben résztvevő intézmények szakértőit és más európai uniós támogatást élvező rehabilitációs programok szakembereit. Az ÓVÁS! Egyesület természetesen szintén feltétlenül részt kíván venni az új rehabilitációs koncepció létrehozásában és megvalósításában.

A változtatási tilalom elrendelése azért szükséges és elengedhetetlen, mert a jelenleg érvényben lévő szabályozási tervek ellentétesek a most készülő, változtatás alatt álló Budapesti Városépítészeti Keret Szabályzat /BVKSZ/ előírásaival és ugyancsak ellentétben állnak a készülő VII. kerületi Szabályozási Terv elveivel, vagyis a Világörökségi Területekre, illetve Műemlék Jellegű Területekre /MJT/ vonatkozó kötelező elvárásokkal. A helyzetet nemcsak a készülő tervek jóváhagyásának elhúzódása, de a visszamenőleges hatály jogi lehetetlensége is súlyosbítja. A rehabilitáció megőrzésre és megújulásra vonatkozó konkrét stratégiája és terve pedig még nincs is elindítva.

Végre fel kellene ismerni, hogy változtatási tilalom hiányában később már nem lesz lehetőség igazi rehabilitációra, mert mire az új koncepció érvényesülhetne az egyedülálló kulturális örökséget képviselő műemléki értékű negyed – a jelenleg érvényes feltételek és folyamatok változatlansága esetén – a felismerhetetlenségig megváltozik, átépül. Addigra egyéni védelem hiányában a ma még meglévő, nem műemlék épületeket lebontják, a bontások és az uralkodóvá váló új építkezések miatt a ma még egységes, harmonikus utcák arculata teljesen megváltozik, a túlzott beépítési mutatók miatt és a rehabilitációs koncepció hiányában a ma még rendelkezésre álló zöld lehetőségek, udvarok, kertek, tömbbelsők, átjárási lehetőségek beépülnek, elvesznek.
Változtatási tilalom hiányában a látszólag védett, de valóságban teljesen védtelen és kiszolgáltatott városrészben még éveken át folytatódhat az erőszakos lakosságcsere, a túlzott mutatók által előidézett túlméretezett beépítés és tömeges lakásépítés, ezáltal a terület lakótelep jellegű átépítése, és a negyed keskeny utcáira nehezedő, de az egész Belvárost is sújtó elviselhetetlen mértékű közlekedési terhelés.

Észre kell venni, hogy a megőrzés és a valódi rehabilitáció útja nem haszontalan. Azok a városok, amelyek megoldották, hogy történeti városrészeik, zsidó negyedeik, illetve belvárosi területeik összefüggő építészeti együttesként megmaradjanak és megújuljanak, az mindenütt sikerhez, hosszú távon működő idegenforgalmi és gazdasági fellendüléshez vezetett. (lásd Párizs, Prága, Berlin, Krakkó, Amszterdam, Koppenhága, vagy akár egyes magyar vidéki városok példáját!)

Ha a régi pesti zsidó negyed építészeti és kulturális együttesként egyben marad és így újul meg, úgy a főváros és az ország, de a világ is egy egyedülállóan izgalmas és érdekes negyeddel lesz gazdagabb. Amennyiben a türelmetlenség, a tehetetlenség, a gondolat-nélküliség és a rövidtávon gondolkodó féktelen nyereségvágy győz, és akadálytalanul folytatódik a rombolás és a silány, nyomasztó új épületek építése, úgy Budapest egy újabb történelmi negyedét, közöttük az egyik legfontosabbat veszíti el.

Azért, hogy ez ne következhessen be, a jelenlegi folyamatot meg kell állítani. Erre ad módot a törvény, amely szerint a Fővárosi Önkormányzat közgyűlése változtatási tilalmat rendelhet el. A döntés az Önök kezében van.

Budapest, 2007. január 8.
Az ÓVÁS! Egyesület nevében
Jávor István elnök


Ezúton szeretnénk meghívni Önöket a 2007. január 23-án 11 órakor Pest régi zsidó negyedében tartandó 1 órás sétánkra, melyet a sajtó munkatársainak szervezünk. Így a saját szemükkel győződhetnek meg az ott zajló folyamatokról. A séta a 2004. májusában tartott sétánk megismétlése lesz. Akkor a veszélyeztetett házakra hívtuk fel a sajtó és a közvélemény figyelmét. Most megmutatjuk, hogy mi történt ugyanott azóta: mit bontottak le, mely épületek menekültek meg és mi épült a lebontott házak helyén? A találkozás helye és a séta kiindulópontja a Dohány utcai zsinagóga előtti tér.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.