dimanche 16 mai 2010

Triste nouvelle : Imre Toth n'est plus - Elhunyt Tóth Imre matematikus

C'est un très grand monsieur, un immense philosophe qui vient de nous quitter.
Imre Toth est mort à Paris, le mardi 11 mai.
C'était un immense philosophe et outre ses écrits scientifiques très nombreux il avait aussi écrit sur "être juif après l'holocauste",
Il a été publié aussi sous forme d'interviews sur sa vie, sa pensée à travers l'Europe tourmentée du 20e siècle.
Il est né en Transylvanie a vécu à Bucarest puis en Allemagne, puis en France. Les Allemands et les Italiens l'ont particulièrement fêté admiré traduit et décoré.
Ses obsèques :
La cérémonie sera célébrée le lundi 17 mai, à 14heures, en la chambre funéraire des Batignolles, 1, Bd du Général Leclerc, à Clichy (Hauts de Seine) suivie de l'inhumation 15h 30 au cimetière parisien de Pantin.

********

"Elhunyt Tóth Imre matematikus
Párizsban 89 éves korában elhunyt Tóth Imre, a magyar filozófia-, matematika- és művelődéstörténet nagynevű művelője - értesítette az MTI-t szerdán magyarországi kiadója, a Pont.
Tóth Imre 1921-ben Szatmárnémetin született, és ott magyar-zsidó-román környezeben nevelkedett. Az egyetemen matematikát tanult, majd az ötvenes években a bukaresti egyetemen tanított, 1969-ben Németországba távozott és a regensburgi egyetemen a tudományfilozófiai tanszék vezetését bízták rá. Élete utolsó éveit Párizsban töltötte. Könyvei világszerte ismertté tették a nevét. Műveinek egy olasz nyelvű kötetben kiadott jegyzéke kétszáz oldalt tesz ki.

A Pont Kiadónál 2001-ben jelent meg Zsidónak lenni Auschwitz után című esszéje, amelyben - mint a kiadó közleménye fogalmaz - "nem pereskedik, nem kér számon, hanem értelmez". Az antiszemitizmus mint disszonáns alaphang a nyugat-európai hagyománynak éppúgy egyedi sajátja, mint az emberi méltóság, a lelkiismereti szabadság vagy a szociális jogok elvei - vallotta esszéjében Tóth Imre.

Utolsó nagy munkáját, Az irracionális számok Platón életművében címűt nem tudta befejezni. Néhány hónapja azonban írt egy 50 oldalas összefoglalást Platon: La dyade infinie et l'Un - fondement logique et ontologique du nombre irrationnel címmel, márciusban pedig leadta a kiadónak másik nagy, 350 oldalas munkáját, a Fragmente und Spuren Nichteuklidischer Geometrie in Aristoteles címűt. Egész életében, az utolsó pillanatokig sokat dolgozott, írt, olvasott, előadott. Tóth Imre halála a magyar és az európai kultúra nagy vesztesége - szól a Pont Kiadó közleménye." Source hvg.hu

3 commentaires:

  1. Merci pour cette triste information
    donnée en hongrois également:
    http://hvg.hu/Tudomany/20100512_elhunyt_toth_imre
    avec un peu plus de précision sur sa vie

    RépondreSupprimer
  2. Voici un extrait du livre "être juif après l'holocauste":
    http://www.aleph-idris.com/trois/juive.htm
    "passé et présent de la condition juive"
    L'Aleph n°3

    RépondreSupprimer
  3. Merci michartpoesho pour ces deux articles qui complètent l'information.

    RépondreSupprimer

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.