samedi 26 mai 2007

Les Mardis hongrois et Erzsébetváros à l'émission Kulturház sur MTV1 jeudi 24 mai à 22 h 30


L'action des Mardis hongrois de Paris et la mobilisation des Hongrois de Paris en faveur de la défense d'Erzsébetváros, quartier de Budapest en péril, a été évoquée sur la chaîne de télévision hongroise MTV1 jeudi 24 mai à 22 h 30 dans le cadre de l'émission Kulturház.
http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=208045

Selon les déclarations du journaliste de MTV1
"L'association ÓVÁS! s'est déjà tournée trois fois vers le Comité du Patrimoine de l'UNESCO pour lui demander de s'informer sur la frénésie de démolitions et constructions dans le vieux quartier juif.
Mais c'est la première fois qu'ÓVÁS! a reçu un soutien significatif à l'étranger, et ainsi sera-t-il peut-être possible de devancer les bulldozers."

Az ÓVÁS! Egyesület immár harmadik alkalommal fordult az UNESCO Világörökségi Bizottságához, hogy felkérje arra: tájékozódjanak a régi zsidónegyedben megindult bontási és építkezési rohamról.

De most először kaptak jelentős külföldi támogatást is, így talán van remény megelőzni a munkagépeket.

La pétition en hongrois

A Mardis hongrois de Paris Egyesület felhívása
Francesco Bandarin úrnak, az UNESCO Világörökség Központ Igazgatójának figyelmébe


A Mardis hongrois de Paris Egyesület ezúton csatlakozik a budapesti régi zsidó negyed (Terézváros és Erzsébetváros, illetve VI. és VII. kerület) védelmére alakult ÓVÁS! Egyesület kezdeményezéséhez.
Az ÓVÁS! Egyesület tájékoztatása szerint a védett negyed jellegét adó XIX. századi klasszicista, historizáló és szecessziós épületek már közel 40%-át vagy lebontották, vagy teljesen átalakították. Az eddig történtek Budapest városképi és építészeti örökséget, de a világörökséget is súlyosan károsítják.
Alulírottak - támogatva a két (budapesti és párizsi) egyesület törekvését a negyed megmentésére - kérjük Önt, mint a Világörökség Központ Igazgatóját, hogy járjon el a magyar hatóságoknál annak érdekében, hogy az elméletben védett negyed (2002-től az Andrássy úti világörökségi terület védőzónája és 2005-től Műemléki Jelentőségű Terület) a valóságban is védett legyen. Kérjük, segítse elő, hogy nemzetközi szakértők (UNESCO Világörökség Központ, ICOMOS) a helyszínen megvizsgálják az eddig történteket és a továbbiakban felügyeletük mellett a befektetőktől független, hozzáértő szakemberek készítsék el a rehabilitációs és szabályozási terveket.

Itt lehet aláirni mardishongrois@laposte.net

La pétition et les signataires

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.