dimanche 2 mars 2008

Souffle d'orient - Académie Franz Liszt de Budapest au Centre Pompidou 13 mars 2008

Souffle d’Orient - Jeudi’s
Jeudi 13 mars 19h30 - 21h00

Ce soir là art moderne et musique entrent en résonance. Les musiciens hongrois explorent leurs traditions musicales en interprétant les œuvres d'art sous la pulsion du jazz et de la musique improvisée d'Europe de l'Est.

L'académie de Musique Franz Liszt, Budapest Fondée en 1875, par Franz Liszt, l'académie royale hongroise de musique est la plus importante école de musique hongroise. Située à Budapest, dans une architecture Art nouveau, l'Académie est aujourd'hui une université d'État dans laquelle des générations de compositeurs et musiciens hongrois ont exercé leur art avec notamment Bèla Bartók, Zoltán Kodály, Imre Kálmán, Sándor Veress.

Les jeudi’s de Centre Pompidou accueillent le Département de Jazz et de Musique Folklorique de l’Académie de Musique Franz Liszt de Budapest.
Les étudiants ont carte blanche pour transformer le Musée en un laboratoire d’événements inattendus où, pour éveiller la curiosité de chacun, de nouvelles expériences sont proposées.
La liberté des musiciens, comme celle des artistes consiste à se ressourcer de leurs traditions qu’ils explorent grâce à leur propre voix. Les jeunes hongrois vont mettre en jeu des œuvres d’art connues à travers leurs interventions basées sur le jazz contemporain et la musique improvisative d’Europe de l’Est.
Commissaire: Sára Stenczer

Au Musée National d’Art Moderne – Centre Pompidou, Place Georges Pompidou, Paris 4e
Nocturne les 2ème jeudi du mois à l’occasion des Jeudi’s jusqu’à 22h
Tarif : 10€, tarif réduit : 8€
Valable le jour même pour le Musée national d’art moderne et l’ensemble des expositions
Gratuit pour les moins de 18 ans

Centre Pompidou

*********************

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz és Népzene tanszéke a párizsi Centre Pompidou-ban
Március 13-án, csütörtök este a Centre Pompidou negyedik és ötödik emeletén, a Modern és Kortárs Művészeti Múzeum állandó gyűjteményének kiállítását a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz és Népzene tanszékének 20 kiváló hallgatója keltik életre és törik meg ezzel a múzeum megszokott csendjét és rendjét.
Az immáron négy éve működő, Jeudi's (Csütörtökök), egy performanszsorozat, melynek keretében művészeti iskolákat kérnek fel a Centre Pompidou – Musée d’Art Moderne et Contemporaine gyűjteményének sajátos interpretációjára. A diákok által előre kidolgozott koncepció szerint a rövid előadásokból, improvizációkból álló estén a látogatók új megközelítéseket, értelmezéseket és érzelmeket kaphatnak a huszadik század fontos műalkotásairól.
A sikeres kezdeményezés mindig hatalmas tömegeket vonz az estjeire (kb. 1200 látogató), hiszen a múzeum termei és azok hangulata tökéletesen át- és megváltozik. A Jazz és Népzene tanszékek kiválasztott növendékei 2008. március 13-án, csütörtök este 19:30 és 21:00 óra között lépnek fel Párizs legnagyobb művészeti fellegvárában, a Keleti Fuvallat fantáziacím alatt.
A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – ahol csak a legnagyobbakat említve Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán tanított - növendékei megelevenítik a hallgatag műveket, muzsikájukkal életet lehelnek a csönd lakta termekbe. A performanszok a különböző eredetű Magyarországon és Kelet-Európában fellelhető népzenék és klasszikus zenék, illetve jazz-improvizációkból állnak majd.
Ez a fellépés egy rendkívül fontos esemény a magyar kultúra terjesztésének folytatásában, melyre a franciák amúgy is rendkívül fogékonyak és nyitottak.
Fellépő diákok: Ávéd János, Borbély Miklós, Csókás Zsolt, Eged Márton, Feke Zsolt, Fenyvesi Márton, Földesi Ádám, Guessous Majda Mária, Hajdú Klára, Harcsa Veronika, Kovács Marci, Oláh Dezső, Pintér Péter, Subicz Gábor, Szabó András, Szabó Csobán Gergő, Szűcs Marietta, Takács Éva, Tóth Luca, Varga Bendegúz, Zimber Ferenc
Az előadást a Zeneművészeti Egyetem három professzora, Binder Károly, Borbély Mihály és Richter Pál készítette elő. A diákokat Friedrich Károly kíséri el Párizsba, ahol az esemény szervezője és kapcsolattartója Stenczer Sára.
Az eseményhez jelentős támogatást nyújtott a Magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium illetve a Párizsi Magyar Intézet.

***************
Centre Pompidou

Aucun commentaire:

Publier un commentaire