lundi 21 janvier 2008

Prochaine soirée des Mardis hongrois de Paris avec l'Association pour une école hongroise le 22 janvier 2008




La prochaine soirée des Mardis hongrois de Paris sera organisée avec l'Association pour une école hongroise. Elle aura lieu le 22 janvier 2008 à partir de 20 heures à la brasserie "A Saint-Jacques" 10, rue Saint Martin 75004 Paris Métro Châtelet.

Ce sera l'occasion pour nos amis de présenter leur activité depuis plusieurs années et les résultats encourageants obtenus. Rappelons qu'ils militent pour l'ouverture d'une section hongroise au sein du prestigieux Lycée international de Saint-Germain en Laye. Il reste encore un peu de chemin à parcourir et notamment disposer d'un nombre significatif d'enfants candidats à une scolarisation dans les futures classes de hongrois.
Ce sera aussi l'occasion de rencontrer les enseignants qui donnent déjà des cours de langue hongroise aux enfants dans le cadre de l'école du dimanche de l'association.

Toute l'information, le calendrier des prochaines soirées et les photos sont visibles sur le site http://monsite.orange.fr/mardishongrois/

***L'association pour une école hongroise communique***

Szeretettel várunk mindenkit a Mardi Hongrois január 22.-ki találkozoján, ahol beszámolunk több éves tevékenységünkröl és a magyar szekcio érdekében tett lépéseinkröl. Tanáraink is elmesélik hogyan tanitják gyermekeinket.

Ahhoz, hogy a magyar szekcio megnyilhasson szükségűnk van rátok! Gyertek minnél többen !

Baráti üdvözlettel

Boulet-Stefan Hajnalka, elnök

Ginsztler-Bertrand Kriszta, titkár-kincstáros

Tanáraink: Veress Gyöngyi -"János Vitéz csoport" (7 évtöl) magyar szekcio elökészitö csoport,

Boda Fanni "Ludas Matyi csoport" 5-tôl 7 évig,

Bábosik Diána "Pompom csoport" 3-tol 5 évig

http://www.ecolehongroise.fr/

Magyar Szekcio gyermekeink számára Franciaországban

Egyesületünk a francia főváros, Párizs egyik külvárosában, Saint-Germain-en-Laye-ben működik. Hivatalosan 2004 decemberében lettünk bejegyezve, amit több hónapos működés előzött meg.

Célkitűzésünk –a már több éves vasárnapi iskolánkon kívűl - a magyar irodalom és történelem hivatalos oktatása gyermekeink számára. A Saint-Germain-en-Laye-ben működö nemzetközi iskolában ennek feltételei adottak.

Mint azt történelmünk során megtapasztalhattuk, a trianoni békeszerződés után a határon túlra szakadt közel 3 és fél millió magyarnak létszükséglet volt és maradt a magyar nyelvű oktatás. Széchényi István, szállóigévé lett mondatában, így fogalmazza ezt meg: "Nyelvében él a nemzet".

A maastricht-i szerződéssel, 1992 február 7-én, létrejött az Európai Úniós polgárság intézménye, amely nemcsak választójogot biztosít de, a közösségen belül, szabad költözködés és szabad tartózkodás jogát is. Az Európai Úniónak köszönhetően Európa átalakul de Széchényi mondata ma sem vesztette el aktualitását. Az Európa nyugati részén egyre nagyobb számban élő magyarok számára is komoly üzenete van.

A Franciaországban élő francia-magyar családok számára fontos a gyökerek átadása, szerintünk oktatni és ápolni kell mindkét nemzet sajátosságait. Ha gyermekeink ugyanúgy elsajátíthatják a magyar irodalmat és történelmet ahogyan a franciát, -igy a felnővő nemzedék nyitottabbá és felkészültebbé válhat a két országot érintő kérdések tekintetében –mint például a gazdasági, kereskedelmi és a kúltúrális kapcsolatok terén.

Olyan kétkúltúrájú európai polgárok kerülhetnek ki ezáltal a Saint-Germain-en-Laye gimnázium padjaiból -amely Franciaország harmadik legjobb állami iskolája, és ahol már 13 nemzeti tagozat működik-, akik nemcsak hídat teremthetnek a két ország népe között, de hordozoi és hírvívői lehetnek mindkét ország kúltúrájának és jó hírének szerte a világban.

A magyar szekcio létrehozása, tehát megtanítani gyermekeink számára a magyar irodalamat és történelmet a francia oktatással párhuzamosan, ezáltal példaértékű lehet.

1 commentaire:

  1. Bonjour Jean-Pierre,

    nous sommes hongrois-francais vivant a Budapest. Nous avons 2 enfants, nous envisagons mettre dans qq année nos enfants a ce prestigieuse lycée. Est-ce que vous pouvez me donner des informations a ce sujet?

    merci de votre réponse

    Sylvie Albitre
    0036702155561
    albitre@t-online.hu

    RépondreSupprimer

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.