mardi 19 mai 2009

Elections européennes : aveux de campagne électorale

Extraits d'une interview pour hvg.hu de Gábor Demszky, maire SZDSZ (libéral) de Budapest.
En substance, il estime qu'il leur est difficile
[au SZDSZ] d'expliquer leur politique européenne et que les gens sont sceptiques vis-à-vis de l'Union européenne, il leur est infiniment plus simple d'attirer l'attention sur le péril fasciste qui leur sert de repoussoir.

**********

"hvg.hu: Sokan bírálják az SZDSZ választási kampánystratégiáját: a Jobbikkal szemben határozza meg magát, szinte felszólítja a szavazót: nincs más választásod, szavazz rám.
Önnek ez tetszik?

D. G.: Az a kérdés, hogy ki lesz a harmadik erő: egy szélsőjobboldali, nyíltan cigányellenes, önmagát a demokratikus közösségen kívülre helyező párt, vagy egy liberális párt, amelynek az európaiságát és elkötelezettségét sohasem kérdőjelezte meg senki. Az SZDSZ-nek megvan a hagyományos szavazótábora, ha elmegy szavazni, ránk szavaz. Az igazi kérdés, sikerül-e rávenni őket a jelenlegi politikai hangulatban, hogy egyáltalán elmenjenek szavazni. A szélsőjobboldali veszélynek az SZDSZ kampányában történő megjelenítése alkalmas lehet potenciális szavazóink mozgósítására. De azért foglalkozni kellene európai uniós ügyekkel is. El kell mondani, mit akarunk képviselni az Európai Parlamentben. Szent-Iványi Istvánnal azon vagyunk, hogy az SZDSZ uniós szándékait elmagyarázzuk az embereknek. Különböző fórumokon beszélünk erről. A probléma az, hogy ez túl bonyolult, az emberek pedig szkeptikusak az unióval kapcsolatban. Ezeket az üzeneteket tehát elég nehéz eljuttatni a választópolgárokhoz. Kétségtelenül egyszerűbb a nyilas veszélyre utalni és arra fölhívni a figyelmet."
L'article complet en hongrois sur HVG.HU du 19 mai 2009

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.