dimanche 25 février 2007

Quartier juif de Budapest - Une émission de télévision Buldózerek és a civilek csatája a zsidónegyedben

Buldózerek és a civilek csatája a zsidónegyedben

La bataille des bulldozers et des associations dans le quartier juif

Depuis jeudi dernier, l'émission de télévision "Maison de la culture" revient chaque semaine sur l'affaire du Quartier juif de Budapest. La première émission est visible sur
http://www.mtv.hu/cikk.php?id=186447 (en langue hongroise)

Az elmúlt csütörtöktől a Kultúrház című TV műsor hetente visszatér a zsidó negyed dolgaira. Ez volt a kezdő első adás. http://www.mtv.hu/cikk.php?id=186447

Budapest egykori polgárnegyedében járunk. Túlépített fantáziátlan egyenirodaházak, foghíjak, ötven éve nem tartarozott épületek homlokzatai, lakóparknak mondott tucatházak. Veszélyben a százéves cukrászműhely, a kóser mészárszék pedig már oda. Van viszont mélygarázs. Ezek Belső-Erzsébetváros képei, 2007 telén.
Amikor megindultak a buldózerek, az önkormányzat újat és modernet álmodott a régi zsidónegyed helyére. Talán nem vette észre vagy nem akarta észrevenni, hogy amit letúrnak, az Budapest történelmének és budapets társadalmának egyik legtöbbet jelentő része. Amikor megjelent az Óvás egyesület, és tagjai megjelölték a szerintük védendő épületeket, kitört a háború. Eddig félsiker: van olyan ház, amit ideiglenes védelem alá helyeztek a hatóságok, van amit nem.

Mától kezdve a Kultúrház beszáll és a buldózerek, toronydaruk és a civilek csatájáról hétről-hétre beszámol. Minden csütörtökön. Kameráink ott lesznek minden fontos eseményen - legyen az bontás vagy építés. Első fejezet: Az Óvás Egyesület szakértője, Perczel Anna építész szerint eddig a legnagyobb veszteség a valahai Aranyművesek utcáját érte, gyógyíthatatlan sebeket szerzett vagy inkább kapott. Első utunk tehát a Holló utcába vezetett az építésszel, aki egyáltalán nem rejtette véka alá a véleményét.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.