vendredi 20 avril 2007

ÓVÁS! combat la démolition de plusieurs douzaines d'immeubles du centre d'Erzsébetváros- Több tucat közép-erzsébetvárosi ház bontását ellenzi az Óvás!

Un article paru dans Népszabadság on line du 17 avril 2007

L'association ÓVÁS! a déclaré aujourd'hui qu'elle avait réussi à sauver un immeuble condamné à la démolition dans le VIIème arrondissement. L'immeuble se situe dans le centre d'Erzsébetváros, au 74 rue Wesselényi.

Az Óvás! Egyesület ma bejelentette, hogy sikerült megvédenie egy bontásra ítélt házat a VII. kerületben. A ház a Középső-Erzsébetvárosban, az Wesselényi utca 74 szám alatt áll.

A tulajdonos erzsébetvárosi önkormányzat az Óvás! tudomása szerint eladta egy cégnek, amely lebontaná és a helyén legalább hat emelet magas szállodát kíván építeni.

A városvédők a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz fordultak, amely ideiglenes védelem alá helyzete a házat. A hivatal szerint minden 1875 előtti épület védelemre érdemes.

Az egyemeletes iparosház a környék legrégebbi épülete, udvarán az építtető család egykori műhelyével, hívta fel a figyelmet Kemény Mária művészettörténész, az egyesület tagja. Vörös mészkő a lépcsőháza, öntöttvas a korlátja, emeleti lakásában maratott üvegablak van az ajtóban.

Az Óvás! a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal beavatkozása ellenére nem biztos abban, hogy az épületet nem bontják le. Az utolsó lakót ugyanis rövidesen kiköltöztetik.

Molnár Péter, a városvédő egyesület tagja a ház előtt tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az ilyen bontásokat akkor tudják elfogadni, ha kellően átlátható a döntési folyamat, amely megelőzi, és minden érdekelt fél egyetértésével találkozik a terv. Ehelyett az önkormányzatok kész helyzeteket teremtenek, hogy senki ne tudja befolyásolni a döntéseiket.

Egy egész negyed sorsát, jellegét meghatározó kérdésekben a széles nyilvánosság előtt zajló döntési folyamatra van szükség, állítja az Óvás!, amely a régi pesti zsidónegyed házainak bontása miatt gyakran tiltakozik.

Szerintük a zsidónegyed után most már megindultak a bontások a Középső-Erzsébetvárosban, tehát a városrésznek a körúton kívül eső részén is. Az egyesület a lakóktól úgy tudja, hogy a környéken több tucat házból költöztetik ki az embereket, vélhetően azért, mert a házat befektetőknek adják el.

Ezek az épületek jellemzően egy-két emelet magas házak, amelyeket lebontanak, majd nagyon rövid idő alatt betonházakat húznak fel a helyükre olcsó és gyors technológiájával. Az új épületek nem hordoznak semmilyen egyéniséget, stílusuk nem kötődik a városhoz.

Az Óvás! azt tartaná helyesnek, ha az egész környék szabályozási tervét újra tárgyalnák a nyilvánosság bevonásával, mert ez az a dokumentum, amelynek alapján a mostani bontások zajlanak.

Erzsébetváros polgármestere a NOL-nak elmondta, hogy meg fogják támadni az örökségvédelem döntését a Wesselényi utca 74. esetében, amelyet most nem lehet bontani.

Hunvald György szerint egyfajta versengés alakult ki az örökségvédelem és a helyhatóság között: az elmúlt évben a Klauzál, a Dob, a Kertész és az Akácfa utcában a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal minden egyes ház eladásánál utólag ideiglenes védelmet alkalmazott, de ezt számos esetben a bíróság nem fogadta el, és új eljárásra kötelezte a hatóságot.

- Ez azt jelzi számomra, hogy valamit rosszul csinálnak a védelmi osztályon - jegyezte meg a kerületi vezető.

Arra a kérdésre, hogy várható-e az Erzsébetváros körúton kívüli részében több tucat ház eladása és bontása, mint ahogy ezt az Óvás! állítja, Hunvald György úgy reagált, valóban terveznek eladásokat, de jóval kevesebb házról van szó. Ugyanakkor nem mondta el, hogy hányról, mert mint fogalmazott, ezt ő sem tudja pontosan.

Ezekben alacsony komfortfokozatú lakások vannak, amelyekből jobb körülmények közé telepítik az embereket, és lehetőséget adnak nekik, hogy az új lakást kedvezményesen megvegyék az önkormányzattól - mondta a polgármester.

A városvédőknek arra az igényére, hogy a szabályozási terveket szélesebb nyilvánosság bevonásával fogadják el, Hunvald határozottan kijelentette:

- Ebbe csak olyan testületeket kívánunk bevonni, akik kellő szakértelemmel rendelkeznek és felelősek a döntéseikért.

A kerületi vezető közölte, hogy a régi pesti zsidónegyed jövőjét meghatározó szabályozási tervet idén készíti és fogadja el a kerület a fővárossal és a műemlékvédelemmel együttműködve.

- Nem az Óvás! Egyesülettel kívánjuk megvitatni a szabályozási tervet - mondta Hunvald György.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.