jeudi 30 juin 2011

Mathias Schauwecker (CH) - A Kép, ha lélegzik? -



MEGNYITÓ: 2011. JÚNIUS 30.,

VÁRFOK GALÉRIA | 18 - 20 óra között,

az alkotó jelenlétében

A megnyitón a művészt megszólaltatja Kopeczky Róna művészettörténész.

A svájci születésű Mathias Schauwecker figyelmének központjában egyértelműen az ember áll: a művész kicsavart testek, szinte önálló életre kelt testrészek révén egy hosszú utazásra hív minket az emberi psziché rejtett, bonyolult bugyraiba. Az alkotó életművében ugyanakkor a színek használata legalább akkora figyelmet érdemel, mint az alkotások szellemi vonatkozása, így most Budapesten a látogatók nem csak Schauwecker óriási méretű papírmunkáival találkozhatnak, hanem vibráló erejű festményeivel, valamint egy 2010-es, eddig csak Olaszországban bemutatott videó-munkájával is.

A Várfok Galériában egyébként először 2008-ban bemutatkozó Schauwecker 1967-ben született Zürichben. A párizsi képzőművészeti egyetemen tanult művész munkáit erősen átszövi a pszichoanalízis , elsősorban a XX. század eleji tudósok (Sigmund Freud, Jacques Lacan, Ferenczi Sándor, stb.) elméletei. Schauwecker konkrétan vett képzőművészeti munkásságával párhuzamosan egyéb műfajokba is szívesen merül el, így több ízben működhetett együtt táncművészekkel, vagy írókkal (pl. Iain Watson), de a filmművészet sem kerülte el alkotásait, ugyanis 2003-ban a filmrendező Marc Foster ( A Quantum csendje; Felforgatókönyv; Én, Pán Péter ) közreműködésre kérte fel Schauweckert a Stay (Maradj!) című filmhez (Naomi Watts, Ewan McGregor szereplésével).

A budapesti Várfok Galériában 2011-ben bemutatásra kerülő anyag két nagyobb részre bontható , pontosabban háromra, ha a videó-munkát különvesszük. Egyfelől láthatóak lesznek Schauwecker legújabb, általában véve legalább két méter magasságot meghaladó, óriási méretű papírmunkái. Az ezeken szereplő lények egyszerre foghatók fel emberi testrészek felhalmozódásának, illetve bomlási folyamatának. Másfelől rendkívül erőteljes, vegyes technikával készü lt festményeivel is találkozhatunk. Alvajárók (sorozatának címe) árnyképei, körvonalai sejlenek fel, mintha az álom és valós világ közötti átmenet állapotát látnánk. Schauwecker legtöbbször az ember helyett szörnylényt tár elénk: vajon mutáns hibrideket látunk magunk előtt, vagy inkább a jelenkor biológiai manipulációja következtében genetikailag átalakult homunculus-okkal állunk szemben? Alapjaiban kérdőjelezi meg az emberi mivolt lényegét, felforgatja a legalapvetőbb fizikai tényeket, kezdi például mindezt az emberi test felépítésének kétségbe vonásával.

Megnyitó, tárlatvezetés: a művész jelenlétében

A megnyitó alkalmából Mathias Schauwecker személyesen ad lehetséges válaszokat a képei által felvetett kérdésekre, feltételezésekre: a megismerési folyamatban Kopeczky Róna művészettörténész segíti a jelenlévőket 2011. június 30-án 18 órakor, mely beszélgetés ugyanakkor a kiállítás megnyitója egyben.

Két nappal később pedig a művész vezeti körbe személyesen a jelenlévőket budapesti tárlatán. Schauwecker tárlatvezetésére 2011. július 2-án, szombaton kerül sor 16 órakor a Várfok Galériában (kb. 45 percig tart, előzetes bejelentkezés nem szükséges). A tolmácsolás magyar nyelvre mindkét esetben biztosított (a művész francia nyelven beszél). Mathias Schauwecker kiállítása 2011. július 30-án zár.

A kiállítás a párizsi Galerie Keller közreműködésével jöhetett létre.

galeria@varfok-galeria.hu | www.varfok-galeria.hu
Nyitva tartás: kedd-szombat 11-től 18 óráig | Open: Tuesday-Saturday from 11 a.m.- 6 p.m.
H-1012 Budapest Várfok u. 11. Tel: +36 1 213 5155, +36 1 489 3920
Fax: +36 1 4450419
Mobil: +36 30 562 2772

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.