samedi 28 janvier 2012

Marianna Weisz Mandel n'est plus - Weisz Mandel Marianna elhunyt

Marika nous a quittés
Femme de devoir, avant de partir, elle a voulu nous livrer l'histoire qui a bouleversé sa vie au travers d'un récit émouvant en langue hongroise "Mi lett volna, ha...?" Elle nous a raconté ce que des centaines de milliers de Hongrois parce que nés juifs ou censés l'être ont vécu. On lui a dérobé son enfance. "Que se serait-il passé si..." tel serait le titre en français de ce poignant récit.
En ce moment nous pensons à la douleur d'André, son compagnon de toute une vie, de ses enfants et petits-enfants et nous leur exprimons notre amitié. Au-delà des mots convenus, nous voulons leur dire notre profonde tristesse.

Zajlik a II. világháború, de a pesti lakásban boldogan és biztonságban éli gyerekkorát a szerző. Ennek az idillnek vet véget 1944. márciusában a német megszállás. A bujkálás, a menekülés, a rettegés hónapjai következnek. Megértheti-e a körülötte zajló eseményeket egy kilencéves kislány, amikor még a felnőttek is értetlenül állnak a szörnyűségek előtt?
A felszabadulás az újrakezdés reményét hozza el, de a kommunista diktatúra a kereskedő családot a nép ellenségének kiáltja ki. Fájdalmas döntésre kényszerülnek, elhagyják a szülőföldjüket.
Az írónő megpróbál teljes életet élni felnőttként egy új hazában, de az identitásától, gyökereitől megfosztva érzi magát.
Mély humanizmussal átitatott dokumentumregényt tart kezében az Olvasó, amelyben a történelmi események mögött megjelenik a hétköznapi ember.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.