jeudi 14 janvier 2021

Ne bontsák tovább Budapest épített örökségét! - Ne continuez pas à démolir le patrimoine bâti de Budapest ! Pétition


Destinataire(s) : Miniszterelnökség, Budapest Főváros Kormányhivatala Építési és Örökségvédelmi Főosztály, UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság 

Tisztelt Miniszterelnökség, Budapest Főváros Kormányhivatal Építési és Örökségvédelmi Főosztálya, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága!

Tiltakozunk a világörökségi terület védőzónájába tartozó zsidó negyed épületeinek újabb bontási hulláma, a Kazinczy utca 55. (volt Wichmann kocsma) bontása, a Király utca 25., 27., 29. szám alatti műemléképületek bontási szándéka, a Király utca és a Holló utca sarkán található park és játszótér beépítése ellen.

A nemzetközi és magyar törvények által védett területen az épületek bontása megengedhetetlen. A bontással járó beruházások figyelmen kívül hagyják az alapvető örökségvédelmi szempontokat. Az UNESCO 2005 óta ezért több ízben is missziót küldött Budapestre, legutóbb 2019-ben, először a történelmi zsidónegyed bontása, később már a világörökségi területeken tapasztalt, városképet zavaró nagyberuházások miatt is. Jelentésükben elmarasztalták a magyar államot a védett negyedekben tapasztalható, világörökségi elvárásoknak ellentmondó beruházások és a törvényben előírt Kezelési Terv hiánya miatt.

Kijelentették, hogy a világörökség védelme alatt álló területeken, beleértve a védőzónát is, az egyedi védettséggel nem rendelkező épületek is szerves részei az organikus városszövetnek, a beépítés jellegének, a negyed történetének és hangulati értékének, ezért óvni kell őket. Ilyen épület a Wichmann-kocsma is, mely a régi pesti zsidónegyed korai beépítési léptékét tükrözi, és emellett felöleli a negyed közel kétszáz éves történetét. Itt készítette Európában elsőként 1836-ban Schneider József a tükörképes magyar kártyát, itt működött később a Magyar Teozófiai Társaság, melynek szimbóluma a kapu kovácsoltvas rácsán ma is látható. A házat később Wichmann Tamás kilencszeres kenu világbajnok vette meg, aki 1987-től itt működtette Szent Jupát néven a negyed első alternatív kocsmáját, amely az évtizedek során a negyed kultikus vendéglátóhelyévé vált.

A Király utca térfalát alkotó három egymás mellett álló műemlék épület (25., 27., 29.) külső és belső építészeti és városképi értékeit nem kell bizonygatni. A negyed legrégebbi lakóházaihoz fűződő történetek felsorolhatatlanok. A Király utca és Holló utca sarkán kialakított kis park, játszótér pedig az itt lakók, felnőttek és gyerekek számára létfontosságú.

Arra kérjük tehát a világörökséggel és örökségvédelemmel foglalkozó hatóságokat: a világörökséggel 2021. január elseje óta foglalkozó Miniszterelnökséget, a 2020 óta a budapesti kerületek helyett a bontási és építési engedélyeket kiadó Budapest Főváros Kormányhivatala Építési és Örökségvédelmi Főosztályát, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságát, kövessenek el mindent, hogy a régi pesti zsidónegyed területe ne váljon újra a rombolás terepévé. Feltétlenül vonják vissza a Kazinczy utca 55. szám alatti épület bontási engedélyét, ne járuljanak hozzá a Király utcai három műemlék lakóház bontásához, a környék egyetlen parkjának és játszóterének beépítéséhez, a védett negyed jellegének tönkretételéhez!

Budapest, 2021. január 13.

ÓVÁS! Egyesület

Pourquoi faut-il agir maintenant ?

Hatalmas veszteség, ha mindannyiunk épített örökségét tönkretesszük. Ezek az emlékek később nem hozhatók vissza! Erzsébetváros már amúgy is a Belváros egyik legszennyezettebb levegőjű kerülete. A védett épületek helyére felhúzott sokemeletes beton- és üvegtornyok a terület szellőzését tovább nehezítik, növelik az autóforgalmat, és csökkentik a meglévő lakások benapozottságát. Rontják az egész környék élhetőségét, és örökre elpusztítják a kerület óriási turisztikai vonzerőt is jelentő történelmi hangulatát.

Comment sera-t-elle remise

Ha a kellő számú aláírás összegyűlt, elküldjük az érintetteknek.

La pétition peut être signée ici : szabad.ahang.hu

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Remarque : Seul un membre de ce blog est autorisé à enregistrer un commentaire.